Hrvatski pravni centar izradio je Nacionalni izvještaj o sustavu azila za 2020. godinu u sklopu projekta „Pravna podrška u sustavu azila“ koji financijski podupire UNHCR.

Izvještaj prati novine na razini Europske unije koje su se dogodile tijekom 2020., a koje će se reflektirati i na sustav azila u Hrvatskoj, kao i novine u zakonodavstvu i praksi te  trendove u javnim politikama u Republici Hrvatskoj tijekom 2020. 

Izvještaj je pripremljen temeljem javno dostupnih podataka Ministarstva unutarnjih poslova RH i UNHCR-a, ali i podataka koje su Hrvatskom pravnom centru dostavili upravni sudovi, Visoki upravni sud, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Međunarodna organizacija za migracije, odvjetnici te brojne druge organizacije uključujući „Médecins du Monde ASBL – Dokters van de Wereld VZW“ (MDM-BELGIQUE), Hrvatski crveni križ, Centar za mirovne studije, Isusovačku službu za izbjeglice, Rehabilitacijski centar za stres i traumu, PGP Sisak, Are You Syrious? i drugi.

Izvještaj na hrvatskom i engleskom jeziku,  dostupan je na sljedećim poveznicama: