Tribina Foruma za jednakost „Društvena (ne)jednakost u Hrvatskoj: od međunarodne usporedbe do lokalnog utjecaja na život stanovnika Sisačko-moslavačke županije“

HPC

Tribina Foruma za jednakost „Društvena (ne)jednakost u Hrvatskoj: od međunarodne usporedbe do lokalnog utjecaja na život stanovnika Sisačko-moslavačke županije“

U Sisku je u četvrtak, 29. rujna 2016. od 18:00 do 20:00 sati u prostoru Holandske kuće održana javna tribina otvorene platforme Forum za jednakost pod nazivom „Društvena (ne)jednakost u Hrvatskoj: od međunarodne usporedbe do lokalnog utjecaja na život stanovnika Sisačko-moslavačke županije”.

Pozivu na tribinu odazvali su se građanke i građani Siska te predstavnici/ce udruga koje djeluju u Sisku i okolnim gradovima.

Nakon što je tribinu otvorila Paula Raužan, predsjednica Agencije lokalne demokracije Sisak, jedne od organizacija članica Foruma za jednakost, o temi tribune, djelovanju i ciljevima Foruma za jednakost govorila je Goranka Lalić Novak, potpredsjednica Hrvatskog pravnog centra, organizacije koja koordinira rad Foruma. Prisutnima su predstavljeni odabrani rezultati ankete koju je proveo Forum kako bi prikupio mišljenje građana/ki o značenju i dominantnim manifestacijama nejednakosti u Hrvatskoj.

Kao uvod u raspravu o društvenoj nejednakosti u Hrvatskoj poslužile su prezentacije predstavnice i predstavnika dvije organizacije članice Foruma, jedna kroz koju je predstavljen globalni okvir za promišljanje problema društvene nejednakosti u Hrvatskoj, a druga koja je temu predstavila kroz prikaz jedne od brojnih manifestacija nejednakosti – energetskog siromaštva u Sisačko-moslavačkoj županiji. Konkretno, teme su predstavljene kroz sljedeća izlaganja:

  • dr.sc. Branko Ančić: „Komparativna analiza društvene nejednakosti u Hrvatskoj i odabranim zemljama“, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu;
  • dr.sc. Maja Božičević Vrhovčak,: „Energetsko siromaštvo – prikaz rezultata istraživanja energetskih karakteristika i energetske potrošnje najsiromašnijih kućanstava Sisačko-moslavačke županije“, Društvo za oblikovanje održivog razvoja.

U raspravi koja je uslijedila, problematizirane su različite politike i koncepti društvenog razvoja u odnosu na njihove posljedice po (ne)jednakost pojedinaca i društvenih skupina. Govorilo se i o alternativnim modelima razvoja te o mogućnostima i ograničenjima djelovanja u cilju smanjenja društvenih nejednakosti.