Tko smo

Hrvatski pravni centar (HPC) je neovisna i neprofitna organizacija civilnog društva osnovana 1994. godine.

Naše inicijative usmjerene su na zaštitu i promicanje vladavine prava, ljudskih prava i dobro upravljanje, koristeći argumente nezavisnih stručnjaka, pravnih teoretičara i praktičara.

Osnovna djelatnost HPC-a je pružanje besplatne pravne pomoći ranjivim skupinama, uključujući građanke i građane Republike Hrvatske, tražitelje međunarodne zaštite, osobe s odobrenim statusom međunarodne zaštite i strance pod privremenom zaštitom.

U proteklih trideset godina proveli smo mnoga pravna istraživanja u suradnji s pravnim stručnjacima i znanstvenicima, fokusirajući se na različita područja prava i prakse.

Imamo bogato iskustvo u upravljanju projektima financiranim od strane EU, kao i transnacionalnim projektima, iz različitih područja prava. Također, razvili smo široku mrežu kontakata i suradnje s tijelima javne vlasti, u akademskoj zajednici te među civilnim društvom, neovisnim institucijama i stručnjacima.

Od samog osnivanja, organiziramo različite oblike edukacija za javni sektor i civilno društvo, uključujući programe za suce, policijske službenike, pravnike i studente. Aktivno sudjelujemo u policy procesima, zagovarajući i prateći djelovanje tijela javne vlasti u cilju promicanja ljudskih prava i dobrog upravljanja.

Hrvatski pravni centar utemeljili su 18. lipnja 1994. sljedeće osobe (članovi utemeljitelji):

1. Mato Arlović
2. Karmen Bašić
3. Slobodan Budak
4. Vesna Grubić
5. Stjepan Ivanišević

6. Ivo Josipović
7. Marko Lapaine
8. Miomir Matulović
9. Goran Mikuličić
10. Ivan Padjen
11. Zoran Pokrovac
12. Vladimir Primorac
13. Ivan Prpić
14. Ante Miko Tripalo


Statut

Cijeli statut HPC-a možete pročitati ovdje.