Pravnica HPC-a sudjelovala je na edukaciji za savjetnike/ce za zapošljavanje izbjeglica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) 30. siječnja 2024. godine. Edukacija je organizirana u suradnji HZZ-a i UNHCR-a, a sudjelovali su županijski savjetnici/ce HZZ-a iz cijele Republike Hrvatske. Pravnica Hrvatskog pravnog centra održala je uvodno predavanje kojim su sudionici/ce upoznati/e s osnovnim konceptima međunarodne zaštite – što su međunarodna i privremena zaštita, tko su tražitelji/ce međunarodne zaštite, azilanti, osobe pod supsidijarnom zaštitom i stranci pod privremenom zaštitom te koja su njihova prava i obveze u Republici Hrvatskoj.

Tema predavanja predstavnice UNHCR-a bila je kako pružiti podršku i na što obratiti pažnju u zapošljavanju izbjeglica, a osim predavanja, održana su i dva panela. Na prvom panelu su predstavnici/ce organizacijacivilnog društva – Centar za kulturu dijaloga, Hrvatski Crveni križ, Isusovačka služba za izbjeglice i Udruga Svoja – podijelili/e svoja iskustva pri zapošljavanju izbjeglica, dok su na drugom panelu svoja iskustva podijelili izbjeglice i savjetnici/e HZZ-a.

Na edukaciji je HPC predstavio i brošuru pod nazivom Pravo na rad tražitelja međunarodne zaštite, osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom i osoba pod privremenom zaštitom koja sadrži ključne informacije o pravu na zapošljavanje i rad te o zaštiti tih prava. Prevedena je na engleski, ukrajinski i ruski jezik te će uskoro biti prevedena i na druge jezike.