Održan sastanak Koordinacije za azil u povodu Međunarodnog dana djeteta

HPC

Održan sastanak Koordinacije za azil u povodu Međunarodnog dana djeteta

U povodu Međunarodnog dana djeteta, 20. studenog 2019. godine održan je sastanak Koordiancije za azil na temu zaštite prava djece bez pratnje, u organizaciji Hrvatskog pravnog centra provedbenog partnera UNHCR-a na projektu „Pravna pomoć tražiteljima azila i osobama s odobrenom međunarodnom zaštitom“, u sklopu kojeg se održavaju redovite koordinacije za azil. Sastanku su prisustvovali predstavnici ministarstava, međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija, Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite, odvjetnici i mnogi drugi, a moderirala ga je voditeljica Programa zaštite djece bez pratnje i ranjivih skupina u Hrvatskom pravnom centru, Tatjana Holjevac, te je održala uvodno izlaganje na temu, podsjećajući prisutne na važnost zaštite prava djece bez pratnje. Svrha sastanka je bila unaprjeđenje ostarivanja prava koja djeca bez pratnje imaju u Hrvatskoj.

               Kratki uvod u temu te važan doprinos ovoj temi dali su Ivana Buljan Ajelić, zamjenica pravobraniteljice za djecu RH;  Gordana Babić, voditeljica Odjela timske procjene/dijagnostike, prihvata i tretmana u Centru za pružanje usluga u zajednici Zagreb; Dina Šverko, ravnateljica Doma za odgoj djece i mladeži Rijeka te Dubravka Marušić, voditeljica ureda u Zagrebu Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. One su predstavile izazove s kojima su se susretale ili koje su uočile tijekom svog rada u protekloj godini. Izneseni su  prijedlozi za rješavanje izazova s kojima se različiti akteri u sustavu susreću u radu s djecom bez pratnje. Također, na sastanku su međusobno razmijenjene najnovije informacije vezane za rad s djecom bez pratnje, poput upute Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku o uspostavi dvije kontakt točke za smještaj djece bez pratnje u Hrvatskoj, a to su centri za pružanje usluga u zajednici u Zagrebu i Splitu.

Na sastanku su predstavljeni i zaključci projekta „Ostvarimo prava djece bez pratnje!“ koji je Hrvatski pravni centar provodio u partnerstvu sa Centrom za pružanje usluga u zajednici Zagreb, Domom za odgoj djece i mladeži Rijeka i Odgojnim domom u Ivancu od 1. studenog 2018. do 31. listopada 2019. godine uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade RH.

Svi prisutni su se složili  o važnosti zaštite dječjih prava te da boljom suradnjom između svih relevantnih aktera u sustavu zaštite djece bez pratnje možemo doprinijeti poboljšanju ostarivanja prava djece bez pratnje te postepeno riješavati sve izazove koji se u praksi pojavljuju, jer djeca su naša budućnost.