Završen projekt „Uloga specijalnih tužiteljstava u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala: Crna Gora, Srbija i Hrvatska”

HPC

Završen projekt „Uloga specijalnih tužiteljstava u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala: Crna Gora, Srbija i Hrvatska”

U sklopu projekta „Uloga specijalnih tužiteljstava u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala: Crna Gora, Srbija i Hrvatska”, Hrvatski pravni centar je izradio nacionalnu analizu pravnog i institucionalnog okvira USKOK-a pod nazivom “Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – normativni okvir i uloga u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta”.

Dana 29. studenog 2017. u Zagrebu je u organizaciji HPC-a održan stručni skup na kojem je predstavljen projekt i nacionalna analiza, nakon čega je uslijedio kolegijalni dijalog između raznih aktera koji djeluju u Hrvatskoj u području suzbijanja korupcije i organiziranog kriminaliteta. Predstavljanje projekta održano je i na okruglim stolovima u Podgorici i Beogradu, u organizaciji projektnih partnera.

Stručnom skupu u Zagrebu je prisustvovalo ukupno 25 sudionika, predstavnika sljedećih institucija:

DORH-a, USKOK-a, PNUSKOK-a, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva financija – Carinske uprave, Porezne uprave, Ureda za sprječavanje pranja novca, Financijskog inspektorata, Samostalnog sektora za financijske istrage; Odbora za pravosuđe Hrvatskog Sabora, Državnog ureda za reviziju, Vrhovnog suda RH i Županijskog suda u Zagrebu, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Visoke policijske škole, odvjetnika.

Uvodno obraćanje održala je pomoćnica ministra pravosuđa, gospođa Vedrana Šimundža Nikolić, nakon čega je koordinatorica projekta ispred HPC-a predstavila projekt, s posebnim osvrtom na tekst nacionalne analize, a potom je uvodno izlaganje o radu USKOK-a održala ravnateljica USKOK-a, gospođa Tamara Laptoš. Rad skupa moderirala je profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu i članica HPC-a, Elizabeta Ivičević Karas.

U drugom dijelu je uslijedila rasprava s fokusom na pitanja nadležnosti USKOK-a, imenovanja državnoodvjetničkih dužnosnika, neovisnosti u radu i odnosa s drugim državnim tijelima.

Zaključci sa skupa inkorporirani su u preporuke o radu specijalnih tužiteljstava za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta na regionalnoj razini i uneseni u završni dokument koji je izradio voditelj projekta – Centar za demokratsku tranziciju iz Crne gore. Izradom završnog dokumenta kao projektnog rezultata ovaj projekt je završen.