Svjetski dan izbjeglica

Svjetski dan izbjeglica

Poslušajte zašto su se studentice i studenti, buduće pravnice i pravnici odlučili pružati podršku i pomoć izbjeglicama, kontinuirano i volonterski, koristeći svoja pravna znanja.

Svjetski je dan izbjeglica. Želimo vam predstaviti naš
„Program pružanja pravne podrške izbjeglicama u Hrvatskoj“.

Izvodimo ga zajedno – Hrvatski pravni centar, kao provedbeni partner UNHCR-a, Pravna klinika Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatski Crveni križ.

U čemu je problem?

Dugi niz godina pružamo pravnu i drugu pomoć izbjeglicama. Prepoznali smo da prilikom ostvarivanja i zaštite svojih prava nailaze na prepreke. Naime, iako do trenutka dobivanja međunarodne zaštite, u pravilu borave dulje vrijeme u Hrvatskoj, veliki broj njih ne poznaje hrvatski jezik a niti koja prava imaju, kako ih i pred kojim tijelom ostvariti/zaštititi. Također, niti pojedine državne i javne službe nisu upoznate s ovom skupinom osoba i s njihovim pravima.

Sve to uvelike otežava brzo i učinkovito ostvarivanje prava izbjeglica.

Kako ćemo pomoći izbjeglicama?

Studenti Pravne klinike – kliničari odlazit će zajedno s izbjeglicama u pojedine državne i/ili javne institucije u kojima trebaju ostvariti i/ili zaštiti neko svoje pravo zajamčeno Ustavom i zakonima i pritom asistirati i izbjeglici i službeniku u prepoznavanju problema i njegovom pravnom rješavanju.

Poslušajte zašto su se studentice i studenti, buduće pravnice i pravnici odlučili pružati podršku i pomoć izbjeglicama, kontinuirano i volonterski, koristeći svoja pravna znanja.Na ovom linku https://soundcloud.com/hrvatskipravnicentar možete poslušati i spotove koji su pripremljeni u suradnji sa Radio mrežom te emitirani na 17 radio postaja diljem Hrvatske.

Zahvaljujemo Selmi Banich, Lani Kovačević, Mirni Čolić i Vanji Salini, studentima Grupe za pomoć tražiteljima azila i strancima Pravne klinike Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagreb te Radio Mreži.

Tags: