Održan četvrti trening o Međunarodnopravnoj zaštiti djece bez pratnje u Zagrebu

Održan četvrti trening o Međunarodnopravnoj zaštiti djece bez pratnje u Zagrebu

Dana 2. lipnja 2017. godine održan je četvrti od ukupno pet treninga u okviru projekta „Unaprjeđenje zaštite prava djece bez pratnje“ koji Hrvatski pravni centar provodi u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Zagreb i Centrom za socijalnu skrb Kutina. Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade RH, a njegova provedba traje od studenog 2016. do listopada 2017. godine. Cilj ovog projekta jest unaprijediti zaštitu djece bez pratnje informiranjem njih samih i educiranjem osoba zaduženih za brigu o njima.

Na četvrtom treningu na temu „Pojedina prava djece bez pratnje“ koji je održan u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Zagreb izlaganje je održala Tatjana Holjevac, pravna savjetnica iz Hrvatskog pravnog centra. Na ovom treningu naglasak je bio na na specifičnosti položaja djece bez pratnje u postupku odobrenja međunarodne zaštite s osvrtom na pojedina prava djece bez pratnje, u svjetlu Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, kao što su pravo na boravak, pravo na slobodu kretanja u RH, pravo na osiguranje odgovarajućih materijalnih uvjeta prihvata, pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na osnovno i srednje obrazovanje te pravo na slobodu vjeroispovijesti. Nakon izlaganja održana je radionica koja se sastojala od zajedničke obrada hipotetskih slučajeva.

Na treningu je sudjelovalo 16 osoba – djelatnica i djelatnika Centra za socijalnu skrb Zagreb, Centra za socijalnu skrb Kutina, Centra za pružanje usluga u zajednici Dugave i Ministarstva za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade RH.

Sljedeća edukacija u okviru ovog projekta na temu Trening o dobrim praksama održat će se 15. rujna ove godine.