Održan trening o obiteljskopravnoj zaštiti djece bez pratnje u Zagrebu

Održan trening o obiteljskopravnoj zaštiti djece bez pratnje u Zagrebu

17. ožujka 2017. godine održan je drugi od pet treninga u okviru projekta „Unaprjeđenje zaštite prava djece bez pratnje“ koji HPC provodi u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Zagreb i Centrom za socijalnu skrb Kutina.

Dana 17. ožujka 2017. godine održan je drugi od pet treninga u okviru projekta „Unaprjeđenje zaštite prava djece bez pratnje“ koji Hrvatski pravni centar provodi u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Zagreb i Centrom za socijalnu skrb Kutina. Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade RH, a njegova provedba traje od studenog 2016. do listopada 2017. godine. Cilj ovog projekta jest unaprijediti zaštitu djece bez pratnje informiranjem njih samih i educiranjem osoba zaduženih za brigu o njima.

Na drugom treningu na temu „Obiteljskopravna zaštita djece bez pratnje“ koji je održan u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Zagreb izlaganje su održale profesorice Aleksandra Korać Graovac i Irena Majstorović s Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Naglasak je bio na obiteljskopravnim načelima zaštite djece bez pratnje. Obradilo se svako od načela u postupanju prema djeci bez pratnje s osvrtom na otvorena pitanja u odnosu na kratkoročni i dugoročni interes i dobrobit djeteta, a osobito u svjetlu Obiteljskog zakona i Protokola o postupanju prema djeci odvojenoj od roditelja – stranim državljanima: opće načelo najboljeg interesa djeteta, načelo ponovnog ujedinjenja obitelji, načelo primjerenog smještaja, načelo dobrog zastupanja i načelo omogućavanja djetetu da izrazi vlastito mišljenje.

Na treningu su sudjelovale 22 osobe – djelatnici i djelatnice Centra za socijalnu skrb Zagreb, Centra za socijalnu skrb Kutina, Centra za pružanje usluga u zajednici Dugave i Odgojnog doma Ivanec. Sudionici su sudjelovali u živahnoj raspravi koju je moderirala Ana Paska iz Hrvatskog pravnog centra.