Održan prvi trening o Međunarodnopravnoj zaštiti djece bez pratnje u Zagrebu

Održan prvi trening o Međunarodnopravnoj zaštiti djece bez pratnje u Zagrebu

2. veljače 2017. godine održan je prvi od pet treninga u okviru projekta „Unaprjeđenje zaštite prava djece bez pratnje“

Dana 2. veljače 2017. godine održan je prvi od pet treninga u okviru projekta „Unaprjeđenje zaštite prava djece bez pratnje“ koji Hrvatski pravni centar provodi u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Zagreb i Centrom za socijalnu skrb Kutina. Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade RH, a njegova provedba traje od studenog 2016. do listopada 2017. godine. Cilj ovog projekta jest unaprijediti zaštitu djece bez pratnje informiranjem njih samih i educiranjem osoba zaduženih za brigu o njima.

Djeca bez pratnje, neovisno o tome jesu li zatražila zaštitu ili ne, jedna su od najranjivijih, ako ne i najranjivija kategorija migranata. Načini na koji se djeca nađu odvojena od roditelja i osoba koje skrbe o njima su različiti. Neki su odvojeni od roditelja tijekom dugih i opasnih putovanja, dok neku djecu roditelji predaju u ruke krijumčara u očajničkoj želji da im pruže bolji život. Prije nego napuste svoju zemlju, mnoga su djeca već izložena traumi, siromaštvu, a mnoga nemaju ni pristup obrazovanju. Većina ih prolazi izrazito teška i opasna putovanja. Do nedavno, Hrvatska je bila primarno tranzitna zemlja. U 2015. godini Hrvatska se, kao i druge zemlje Europe, susrela s najvećim izbjegličko-migracijskim kretanjima još od II. svjetskog rata. Među tom populacijom zabilježen je i veliki broj djece bez pratnje, od kojih su mnogi svjedočili izrazitim traumama, kao primjerice utapanjima drugih suputnika tijekom putovanja. Za razliku od prijašnjih godina, polako se mijenja trend, pa je primjećeno da se od početka izbjegličko-migracijske krize djeca bez pratnje dulje zadržavaju u Hrvatskoj. Pitanje migracija, pa u okviru toga i pitanje skrbi i zaštite prava djece bez pratnje u budućnosti će postajati sve značajnije.

Na prvom treningu na temu „Međunarodnopravna zaštita djece bez pratnje“ koji je održan u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Zagreb izlaganje su održale profesorica Irena Majstorović s Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Mirjana Vergaš iz Ureda Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u Hrvatskoj. Na treningu je sudjelovalo 30 osoba – djelatnika i djelatnica Centra za socijalnu skrb Zagreb, Centra za socijalnu skrb Kutina, Centra za pružanje usluga u zajednici Dugave, Odgojnog doma Ivanec i Ministarstva za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade RH. Sudionici su sudjelovali u živahnoj raspravi koju su moderirali Branko Orišković iz Hrvatskog Crvenog križa i Tatjana Holjevac iz Hrvatskog pravnog centra.

Sljedeća edukacija u okviru ovog projekta na temu „Obiteljskopravne zaštite djece bez pratnje“ održat će se u ožujku ove godine.