Važno je znati sa 65+

Važno je znati sa 65+

Hrvatski pravni centar (HPC) i Centar za socijalnu skrb Zagreb u suradnji sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske (SUH), Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb, i udrugom Radio mreža provodi novi projektVažno je znati sa 65+“.

Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH, a provedba traje od studenog 2016. do listopada 2017. godine. Ovaj projekt nastavak je uspješne suradnje ostvarene na projektu „Sigurnost u trećoj dobi: Kako izbjeći rizike pri raspolaganju imovinom“ koji se provodio prošle godine u financijsku podršku istog ministarstva.

Cilj projekta jest povećati sigurnost i osnažiti osobe treće dobi širenjem informacija i pružanjem podrške, što će im pomoći da u vlastitom najboljem interesu raspolažu svojom imovinom, te spriječiti da postanu žrtvama zlouporaba i zlostavljanja u tom smislu, osobito kada je riječ o ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju.

U okviru projekta održat će se 15 tribina za građane na temu raspolaganja imovinom, a posebno ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, na kojima će građani moći čuti korisne informacije i dobiti odgovore na vlastita pitanja. Osim pravnog, na tribinama će se govoriti i o psihosocijalnom aspektu teme, kao i o uslugama iz sustava socijalne skrbi i uslugama koje pruža lokalno društvo Crvenog križa a koje su dostupne građanima. Tribine će se održati u Zagrebu, Dugom Selu, Krapini, Bjelovaru, Slavonskom Brodu i Rijeci.

Također, u okviru projekta održat će se i 5 radionica grupne psihosocijalne podrške za starije osobe koje će voditi iskusna psihologinja Biserka Budigam. Radionice psihosocijalne podrške održavat će se u prostoru Gradskog društva Crvenog križa u Sigetu u Zagrebu.

Građani će o temi i o projektnim aktivnostima biti obavješteni i putem radio emisija, a provest će se i anketa o nasilju nad starijim osobama.