14. lipnja 2014. HPC, Pravna klinika Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i UNHCR u povodu Svjetskog dana izbjeglica organiziraju Pohod na Medvednicu, 2.700 koraka za 2,7 milijuna sirijskih izbjeglica.

Svake godine, 20. lipnja, obilježava se Svjetski dan izbjeglica. Jedna od trenutno najvećih izbjegličkih kriza izazvana je sukobom u Siriji koji je započeo 2011 godine. Kao podrška sirijskim izbjeglicama, ali i svima ostalima čija su ljudska prava ozbiljno povrijeđena i koji bježe iz svojih zemalja, Hrvatski pravni centar (HPC), Pravna klinika Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Grupa za pomoć tražiteljima azila i strancima) i Predstavništvo Visokog povjerenika Ujedninjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u Republici Hrvatskoj, u povodu Svjetskog dana izbjeglica, organiziraju 14. lipnja 2014.

Pohod na Medvednicu, 2.700 koraka za 2, 7 milijuna sirijskih izbjeglica.

Ovom akcijom želimo skrenuti pozornost na probleme s kojima se susreću kako sirijske izbjeglice, tako i brojne druge izbjeglice koje su prisiljene napustiti svoje domove zbog rata, proganjanja i ozbiljnih kršenja njihovih ljudskih prava .

Akciju podržavaju Stanica planinarskih vodiča Zagreb i Park prirode “Medvednica”, a umjetnička intervencija osmišljena je u suradnji sa Selmom Banich, izvedbenom umjetnicom.

Navedena akcija uklapa se u kampanju podrške sirijskim izbjeglicama „EUROPE ACT NOW“ u koju su se pod vodstvom Europskog vijeća za izbjeglice i prognanike (ECRE – European Council on Refugees and Exiles), paneuropske mreže nevladinih organizacija, uključile brojne organizacije civilnog društva na europskoj razini. Kampanjom se pozivaju vlade europskih država i institucije EU-a da zajednički poduzmu korake kako bi se pružila zaštita osobama koje bježe od sukoba u Siriji i kako bi i na taj način iskazale solidarnost sa zemljama u sirijskom okruženju koje su prihvatile veliki broj sirijskih izbjeglica.

Posjetite stranicu http://www.helpsyriasrefugees.eu/, potpišite peticiju http://www.helpsyriasrefugees.com/petition/hr.php i dajte svoj glas za pomoć sirijskim izbjeglicama.